شرکت سیمرغ تجارت یکی از شرکتهای هلدینگ تفتا (هلدینگ فناوری بانک تجارت) است. فعالیت این شرکت که در سال ۱۳۹۱ تاسیس شده، با فراز و نشیبهایی همراه بوده است؛ با تبیین نقش و جایگاهی نوین و تولّد دوباره سیمرغ تجارت در سال ۱۴۰۱، این شرکت بهعنوان بازوی ایجاد خدمات نوین مالی برای بانک تجارت، به ارائه خدمات اختصاصی، نوآورانه و تحولآفرین در حوزه صنعت بانکداری کشور میپردازد.
این شرکت ضمن توسعه راهکارهای پرداخت سریع و سرویسهای متنوع نوین همچون خدمات بانکداری باز، تسهیلات خرد و اعتبار خرید (BNPL) موفق شده است محصولات روزآمد خود را به مردم کشور عزیزمان ایران ارائه دهد که پلتفرم بانکداری باز از جمله این محصولات است.
شرکت سیمرغ تجارت از طریق توسعه خدمات مبتنی بر بانکداری باز درصدد است تا علاوه بر ایجاد بستری برای بانکداری باز، پروژه نوآوری باز را نیز توسعه دهد.
در پروژه نوآوری باز، سرویسدهندگان، کسبوکارها و برنامهنویسان بازیگران اصلی هستند. بانکها، نهادهای عمومی، شرکتهای حوزه مخابرات، نهادهای بازار سرمایه و دیگر سازمانهای ارائهدهنده سرویس، خدمات خود را به سیمرغ تجارت ارائه میکنند و این شرکت با اِعمال استانداردهای امنیتی و کاربری مختلف، سرویسهای شخصیسازیشدهای بهصورت API باز ارائه میکند.
کسب و کارها سرویسی که مایل هستند را انتخاب کرده و خدمت موردنظر را بدون وابستگی به ارائهدهنده سرویس دریافت خواهند کرد. بهعبارتی سیمرغ تجارت سرویسهای تامینکنندگان را تجاریسازی میکند. تامینکنندگان، فروش و ارائه خدمات خود را به این شرکت میسپارند. کسبوکارها نیز بدون نیاز به مذاکره با تامینکنندگان، به خدمات مورد نظر خود دسترسی پیدا میکنند.
بانک تجارت به عنوان یکی از بزرگترین بانکهای فعال در شبکه بانکی کشور که نقش انکارناپذیری در رشد و اعتلای اقتصاد ملی دارد که از ادغام 11 بانک ایران و انگلیس، بین المللی ایران و ژاپن، تجارتی ایران و هلند، ایران و خاورمیانه، اعتبارات ایران، بازرگانی ایران، ایرانشهر، صنایع ایران، شهریار، ایرانیان و کار در سال 1358 و در قالب شرکت سهامی خاص با مالکیت دولت جمهوری اسلامی ایران در اداره ثبت شرکتها به ثبت رسید و در سال 1360 بانک ایران و روس به آن ملحق شد.
بانک تجارت با مجموعهای از تجربیات و خدمات روزآمد بانکداری که در آن زمان وجود داشت، فعالیت خود را آغاز کرد. بانک تجارت بر پایه این مزیت نسبی و همچنین با دارا بودن زیرساختهای غنی انسانی و فنی در زمینه بانکداری که حاصل تجربیات بانکهای تشکیل دهنده بود توانست در ارائه بسیاری از خدمات بانکی چه در حوزه بانکداری الکترونیک و چه در حوزه بانکداری بینالملل پیشگام باشد.
پیرو ابلاغ سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی، سهام بانک تجارت به عنوان یکی از بانکهای دولتی مشمول واگذاری، آماده عرضه در بورس شد. تغییر شخصیت حقوقی بانک به سهامی عام و جایگزینی اساسنامه جدید در سال 1378 در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری ثبت و آگهی شد و سهام بانک در سال 1388 در بورس اوراق بهادار پذیرفته در تابلوی بورس اوراق بهادار قرار گرفت.
با توجه به تغییرات به وجود آمده در ساختار مالکیت، لزوم بازنگری در ماموریتها و استراتژیهای بانک بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. بر همین اساس تحلیل هوشمندانه شرایط بازار، شناسایی و ورود به کسب و کارهای جذاب و مرتبط با محصولات و خدمات بانکی و مالی برای رفع نیازهای مشتریان و تامین منافع همه ذینفعان، به عنوان رویکرد مستمر بانک انتخاب شده است. تلاش در جهت مشتری مداری، تامین منافع پایدار سهامداران و سرمایهگذاران از طریق کسب بازدهی مناسب، تبدیل شدن به یکی از بزرگترین بانکهای بورسی از حیث میزان سرمایه، تلاش برای ایفای مسئولیتهای اجتماعی، کسب جایگاه برتر از حیث مانده پذیرش تعهدات درمیان فعالان سیستم بانکی، اعتماد روزافزون مردم به بانک به عنوان حافظ منافع سپردهگذاران و تامینکننده منابع مالی چرخه اقتصاد کشور و همچنین کسب عنوان بانک برتر از حیث تلاش برای بهبود مستمر در فرآیندهای افزایش دهنده بهرهوری نشان از حرکت بانک به سمت ایجاد تغییرات بنیادین دارد.
از جمله مسئولیتهای اجتماعی بانک نیز میتوان به مشارکت در احداث برخی اماکن آموزشی و بهداشتی در نقاط محروم کشور، مشارکت در آزادی زندانیان جرایم غیرعمد، اعطای کمکهای مالی و پرداخت تسهیلات به هموطنان آسیب دیده از حوادث طبیعی، حمایت مالی از جشنوارههای دانشجویی و نیز اعطای تسهیلات به صنایع سازگار با محیط زیست اشاره کرد.