نحوه حفظ امنیت اطلاعات مشتری در صنعت بانکداری
برای حفظ امنیت اطلاعات مشتری در صنعت بانک اقدامات گستردهای انجام میشود. این اقدامات شامل تحقیق و توسعه مستمر، پیگیری قوانین و مقررات، مدیریت دسترسی، آزمون امنیتی و آزمایشهای نفوذ، همکاری با سازمانهای مربوط به حفظ امنیت اطلاعات، حفاظت فیزیکی و پیگیری و رسیدگی به نقضها میباشد. در ادامه به شرح برخی از این موارد میپردازیم.
برای باقی ماندن در صنعت پویا و پاسخگو به تهدیدات جدید، بانکها باید به تحقیق و توسعه مستمر در حوزه امنیت دادهها اختصاص دهند.
ایجاد سیاستها و رویههای دقیق برای مدیریت دسترسی به دادههای مشتریان از مهمترین این موارد محسوب میشود. تنظیم سطوح دسترسی، انجام آزمونهای امنیتی دورهای و آزمایشهای نفوذ برای شناسایی ضعفها و نقاط آسیبپذیر در سیستمها به طور مداوم از الزامات این روند می باشد. برقراری همکاری با سازمانهای حرفهای برای بهرهمندی از منابع و اطلاعات موجود در این حوزه و ایجاد امکانات فیزیکی، کنترل دسترسی به ساختمانها و سایر امکانات محافظتی از مهم ترین اقدامات در این خصوص به حساب میآید. تشکیل سیستمی برای پیگیری و رسیدگی به نقضهای امنیتی و شکایات مربوط به حریم خصوصی و اتخاذ تدابیر لازم برای بهبود وضعیت امنیت اطلاعات مشتریان نیز از دیگر موارد میباشد.
با این اقدامات، شرکتها تلاش میکنند تا امنیت و حریم خصوصی اطلاعات مشتریان را حفظ کرده و از وقوع حوادث امنیتی جلوگیری نمایند.
نحوه حفظ امنیت اطلاعات مشتری در صنعت بانکداری:
در ایران برای حفاظت از دادههای مشتریان اقدامات متعددی صورت گرفته است. این اقدامات شامل تنظیم قوانین و مقررات، آموزش و آگاهی عمومی، توسعه زیرساختهای امنیتی و مدیریت دسترسی میباشد.
دولت ایران قوانین و مقرراتی را در زمینه حفاظت از اطلاعات شخصی و حریم خصوصی مشتریان تصویب کرده است. به عنوان مثال، قانون حمایت از اطلاعات شخصی در حوزههای مختلف مانند ارتباطات الکترونیکی و فناوری اطلاعات مورد اجرا قرار گرفته است. در کشور ایران در زمینه ترویج آگاهی عمومی اقداماتی در خصوص حفظ حریم خصوصی و حفاظت از اطلاعات شخصی از طریق رسانهها، کمپینهای آموزشی و کنفرانسهای مختلف صورت گرفته است.
شرکتها و سازمانها در ایران به منظور بهبود حفظ امنیت اطلاعات مشتری، از زیرساختهای امنیتی مانند فایروالها، رمزنگاری دادهها، نرمافزارهای ضد ویروس و سیستمهای تشخیص نفوذ استفاده میکنند.
حفاظت از اطلاعات مشتریان یک چالش مهم در دنیای امروزی است که نیازمند توجه و تلاش مداوم بانکها و شرکتها است. در کشورهای پیشرفته، شرایطی که برای حفظ امنیت اطلاعات مشتری وجود دارد، میتواند میزان بیشتری بهبود را ایجاد کند. تلاشهایی که برای بهبود این وضعیت در ایران صورت گرفته است به توسعه فرهنگ حریم خصوصی و افزایش حفظ امنیت اطلاعات مشتری کمک کرده است.
شیوههای حفظ امنیت اطلاعات مشتری در بانکها:
حفاظت از دادههای مشتریان در بانکداری یکی از مسائل حیاتی و حساس است که برای بانکها و مؤسسات مالی بسیار اهمیت دارد. راهبرد و اقداماتی که بانکها برای حفاظت از دادههای مشتریان خود انجام میدهند عبارتند از رمز نگاری اطلاعات، مدیریت دسترسی، نظارت و پایش، پشتیبان گیری و بازیابی، آموزش کارکنان و استفاده از فناوری های امنیتی.
راهکارها و پیشنهادات:
بانکها اطلاعات حساس مشتریان را با استفاده از رمزنگاری، به ویژه در زمان انتقال دادهها از یک نقطه به دیگری، محافظت میکنند. این اقدام باعث میشود که نقل و انتقال دادهها از طریق شبکههای عمومی تأمین و امنیتی باشد. همچنین سیاستها و فرآیندهای مدیریت دسترسی را پیادهسازی میکنند تا فقط افراد مجاز به دسترسی به اطلاعات مشتریان دسترسی داشته باشند. در نتیجه شامل استفاده از شناسه و رمز عبور، سطوح دسترسی و کنترلهای دسترسی دقیق میشود.
مجموعههای بانکی همواره سیستمهای نظارتی پیشرفته را برای پایش فعالیتهای مشتریان و کارکنان خود به کار میگیرند. این موارد باعث میشود به طور مداوم فعالیتها را نظارت کنند و در صورت شناسایی الگوهای غیرمعمول، هشدار دهند. فرآیندهای پشتیبانگیری منظم از دادههای مشتریان را اجرا میکنند تا بتوانند اطلاعات را به سرعت بازیابی کنند. ضمنا برنامههای آموزشی را برای کارکنان خود ارائه میدهند تا آنها را در مورد رویههای امنیتی، تهدیدات امنیتی و رفتارهای امنیتی آگاه کنند. کارکنان بانکها از فناوریهای امنیتی متنوعی مانند فایروال، سیستمهای تشخیص نفوذ، نرمافزارهای ضد ویروس، و شناسایی دو عاملی (2FA) استفاده میکنند.
حفاظت از اطلاعات مشتریان در فضاهای آنلاین بانک
در مقایسه با سایر صنایع، بانکداری به دلیل حساسیت و مهم بودن اطلاعات مشتریان، اقدامات امنیتی بسیار بیشتری انجام میدهد. این اقدامات به عنوان یک پایه اساسی، اعتماد و رضایت مشتریان را افزایش میدهند و از وقوع تهدیدات امنیتی جلوگیری میکنند.
بانکها برای حفاظت از اطلاعات مشتریان در فضای آنلاین اقدامات بسیاری را انجام میدهند. این اقدامات شامل رمز نگاری ارتباطات، صفحات امنیتی، شناسایی دو عاملی، مدیریت دسترسی، پایش فعالیت ها، آموزش مشتریان و آپدیت و نگهداری نرم افزارها و سیستم ها میشود.
برای حفاظت از ارتباطات آنلاین با مشتریان، بانکها از رمزنگاری قوی استفاده میکنند. اطلاعات مشتریان در حین انتقال از دسترسی افراد غیرمجاز محافظت میشود و از صفحات امنیتی با استفاده از پروتکل SSL (Secure Sockets Layer) برای ارتباط با مشتریان استفاده میکنند. در نتیجه پروتکلها ارتباطات رمزنگاری شده را بین کامپیوتر مشتری و سرور بانک ایجاد میکنند. بسیاری از بانکها از روشهای شناسایی دو عاملی برای ورود به سیستم بانکی آنلاین مثل دریافت یک پیام متنی یا ایمیل با کد امنیتی برای تائید هویت مشتری استفاده میکنند.
سازمان های مالی سیستمهای پیشرفتهای را برای پایش فعالیتهای مشتریان در سایتهای آنلاین خود استفاده میکنند تا به راحتی هرگونه فعالیت غیرمعمول یا مشکوک را شناسایی و اقدامات لازم را انجام دهند. آنها برنامههای آموزشی را برای مشتریان خود ارائه میدهند تا بتوانند مشتریان را در مورد روشهای امنیتی و تهدیدات امنیتی آگاه کنند. در نتیجه از مواردی مانند استفاده از رمزهای قوی و عدم اشتراک اطلاعات حساب با دیگران آگاهی پیدا میکنند و به طور منظم نرمافزارها و سیستمهای خود را بهروزرسانی کرده و هرگونه ضعف امنیتی را برطرف میکنند.
مقایسه نحوه حفظ امنیت اطلاعات مشتری در ایران و جهان:
مقایسه اقداماتی که در فضای آنلاین تاکنون در ایران و جهان برای حفاظت از اطلاعات انجام شده است، میتواند به دستاوردها و چالشهای هر کدام اشاره کند. در ادامه به برخی از این اقدامات در هر منطقه اشاره میکنیم:
در جهان:
- قوانین و مقررات سختگیرانهتر: کشورهای پیشرفته قوانین و مقرراتی را در زمینه حفاظت از دادههای شخصی تصویب کردهاند که به شرکتها و سازمانها تعهدات سنگینتری برای حفظ حریم خصوصی مشتریان اعمال میکند.
- فناوریهای پیشرفته: بسیاری از کشورها از فناوریهای پیشرفته مانند رمزنگاری قوی، شناسایی دو عاملی، و ابزارهای تشخیص نفوذ برای ایجاد امنیت در فضای آنلاین استفاده میکنند.
- آگاهی عمومی: در جامعههای پیشرفته، آگاهی مردم از حقوق حریم خصوصی و امنیت دادهها بالاتر است که باعث میشود که مشتریان بهبودات بیشتری از شرکتها در زمینه حفاظت از اطلاعات خود انتظار داشته باشند.
در ایران:
- قوانین و مقررات: قوانینی برای حفاظت از دادههای شخصی و حریم خصوصی مشتریان در ایران وجود دارد، اما اجرای این قوانین ممکن است به دلیل مشکلاتی مانند نقص نظارت کمتر مؤثر باشد.
- استفاده از فناوریهای پیشرفته: به دلیل محدودیتهایی مانند دسترسی محدود به فناوریهای پیشرفته، برخی از ابزارهای امنیتی در ایران ممکن است به طور کامل در دسترس نباشند.
- آگاهی عمومی: در ایران آگاهی عمومی از حقوق حریم خصوصی و امنیت دادهها در حال افزایش است، اما این فرآیند ممکن است نیاز به زمان بیشتری داشته باشد.
جمع بندی:
به طور کلی، در جهان پیشرفته، توجه بیشتری به حفاظت از دادههای مشتریان شده است و از فناوریهای پیشرفتهتری برای ایجاد امنیت در فضای آنلاین استفاده میشود. در ایران نیز تلاشهایی در این زمینه صورت گرفته است، اما ممکن است به دلیل محدودیتهایی مانند دسترسی محدود به فناوریهای پیشرفته، اجرای موثرتر اقدامات امنیتی مورد نیاز با مشکل مواجه باشد.
بانک تجارت همواره سعی بر حفاظت اطلاعات مشتریان داشته و تمامی زیرساخت های پیاده سازی شده در آرک (بانکداری باز بانک تجارت) بر اساس متد جهانی میباشد.